Lumi hauskaa

En tiedä vieläkään onko hiihtäminen hauskaa vai ei. Mutta ainakin sillä tavoin pääsee paikkoihin talvella. Talviretkeilyssä pitää antaa jonkin verran enemmän eforttia, kuin sulan aikana. Mutta kun on kunnon välineet ja tietää mitä duunaa, on se kivaa. Ollaan käyty parilla aika pirun mukavalla retkellä tässä viimeaikoina ja ensi viikolla päästään taas seikkailemaan, ylläripylläri HÄmeen alueelle!


Stuga


Nyt sitä lunta on tupruttanut ihan kunnolla taas! Ihmiset on ihan pulassa autojensa kanssa. On vaikeeta saada parkkipaikkaa ja lapiohommat ovat tulleet monille tutuiksi. Joillakin matkoilla olisi varmasti fiksumpaa jos olisi ne skimbat jalassa.
Nykyajan Suomalainen on tottunut pääsemään suoria moottoriteitä nopeasti lähestulkoon minne vain. Metsäteiden verkosto vie yleensä hyvinkin vaikeakulkuisiin paikkoihin. Mutta toista se oli ennen. Kun käytettiin vain vesireittejä ja talvisin suksia. 

Talvella Suomessa tuhat vuotta sitten ei päässyt liikkumaan muuta kuin suksilla. Sitten mentiin savupirttiin juomaan sahtia ja rupattelemaan tarinoita. Nukuttiin hyvin savunhajuisessa lämpimässä pirtissä ja taas aamulla metsälle. Tai järvelle.
Eihän se sinänsä eroa nykyajan meiningistä. Ainut vain, että kulkuneuvona on kumipyörät ja tarinat on varmasti paskempia kuin ennen. Tai no, riippuu seurasta. Ja sahdista.

Saatiin muuten siikaa ja ahventa jään alle laitetuista verkoista. Köyhän opiskelijan vatsa ja mieli kiittää näistä ahdin antimista!

Palatakseni taas niihin suksiin, ja savupirttiin. Kävin kansallismuseossa. Suosittelen lämpimästi kaikille visiittiä tässä tönössä! Esihistorian aikaiset välineet, korut, aseet yms. olivat taidetta parhaimmillaan! Miten taitavia käsityöläisiä muinaiset finskit ovat olletkaan. Tai ketkä tahansa jotka täällä ovat liikkuneet. Kaikki kuvioinnit erilaisissa esineissä oli super mielenkiintoisia. Sieltä muuten löytyy myös originaalimpia suksia.


Poron nahalla duunattu suksi. 

Ei retkeilevä ihminen ei nykyaikana oikeastaan snaijaa, miten vaikeaa voikaan olla kulkea maastossa. Eikä sitäkään, miten hienoja mestoja on aivan lähellä. Kaikista parhaimmat paikat kätkeytyy onneksi ja edelleen pienen haikkauksen taakse.


Matkunsuo

No, ehkei kaikkien tarvitse lähteä hiihtämään ihan vain sentakia koska ennenkin. Mutta on mielestäni hyvä tiedostaa tämä asia nimeltä lumi ja se fakta, että me ollaan aika pohjoisessa joten kaupungissakin sitä tulee. Luonnon armoilla me sielläkin ollaan. Kunnon vettä pitävät kengät ja lapio käteen vain!


Uusi asuntoni järven rannalla


Lapiohommat tuli tutuiksi myös täällä Sääksjärvellä, kun duunattiin tuohon rantaan lumikammi! Tampattiin iso kasa lunta ja kaivettiin sinne semmoinen kiva onkalo. Testasin nukkua kammissa toissayönä kuin mikäkin karhu. Fiilistä toi myös kammiin laitettu hautakynttilä.
Lumi on tosiaan hyvä eriste. Kammissa oli lämmin ja mukava nukkua. Lattian olisi voinut tasoittaa aivan vaakatasoon nimittäin avaruuspeite on aika liukas lunta vasten joten olin yön aikana valunut kammin toiseen laitaan. Mutta aamulla oli silti mukava herätä omasta kammiosta ja vieläpä hautakynttilän loisteessa. Sitten mentiin avantoon.


Aionkin tästälähtien nukkua kammissa ja irtisanon kämppäni. Ravintoa saa järvestä, sekä pesulla voi käydä avannossa.

Jos pidettäisiin bileet jossain korvessa. Vanhassa savupirtissä. Ja sinne pitäisi hiihtää! Tarjolla olisi kaikkea metsän antimia. Ja tietenkin kaljaa jota juotaisiin suuresta kolpakosta pirtin keskellä olevasta pöydästä. Ennen nimittäin tehtiin niin. Tuvan keskellä oli iso saavi, josta kuka tahansa tupaan tullut sai juoda. Yleensä se oli vettä.
Mutta kaikkia juhlia varten veistettiin iso stobe, josta juhlakansa sai juoda. Tämä stobe säilytettiin muistona juhlista. Miten siisti perinne!

Tästä sainkin idean! Seuraavat juhlat jotka pidän, on jossain hornan kuusessa  (<- mistäköhän tuokin sanonta tulee?) savupirtissä, jossa soitetaan teknoa. Keskellä pirttiä on iso kolpakko johon kaiverretaan kaikkien osallistujien nimet. Tästähän ideaa vaikka omille kolmekymppisille. Savupirtissä teknoa!


Telkän koti

Lumikammissa nukkuminen sai aikaan muitakin hyviä ideoita. Mutta niistä lisää myöhemmin! Suosittelen lämpimästi tekemään lumikammin ja nukkumaan siellä yön. Kirjaimellisesti tarkoitan lämpimästi! Ostakaa villakerrasto, suojatkaa nilkkanne ja kaulanne. Kunnon talvipukeutuminen on se ainut oikea salaisuus miten siitä selviää! Talvesta siis.

Ennen selvittiin valmistautumalla ja pukeutumalla. Se on aivan sama asia nykyään. Lumi ei ole este. Se on hidaste, mutta sitäkin parempi eriste. BOOOM! Nyt meen valmistautumaan ensi viikon koitoksiin.

<3 Onni


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohjoisen tulia kanootilla

Suomi-vaelluksen katsaus

Suolta Pohjoiseen