Vapaa-laskua ja Suvantoa

Pyhäjärvi


Puuterilumista haaveillen tulin Pyhälle etelän vetisestä meiningistä. Kyllähän sitä lunta täällä oli, mutta ei vieläkään tarpeeksi mennäkseen kunnolla takamaastoon! Tyydyin rinteiden vierellä oleviin metsiin. Kyllähän niitä täällä riittää! Eikä porukkaa ollut juuri yhtään.

Lumilauta selässä-vaellus kansallispuistoon jää siis kuitenkin vielä toistaiseksi haaveeksi. Lumi ei ole pakkautunut kunnolla ja sittemmin säätkin välillä jopa myrskyisiä.




Haikkasin pohjoisrinteiden viereisille metsille ja laskin alas hisseille. Puut vilisevät ohi ja pehmyt lumi siivittää mukavasti. Aivan kuin liitäisi. Eikä mishän ole kethän! Vain tunturi, metsä ja lauta. Laudan päällä Onni. Onnilla niin paljon kiitollisuutta kaikkea kohtaan! Luontoa, Lappia ja kaikkia täällä olevia ihmisiä. Arvostan!!! 🙏 Life is goood<3


Pyhätunturi


Olihan siellä aiemmin joku mennyt. Muutamia uria siellä täällä. Mutta kuitenkin, vapaalaskussa ja metsäreiteissä on ihan pirun siisti meininki. Pyhällä on jotenkin tosi rauhallista. Myös rinteissä. Hyvä mesta. Paras.

Kunnes. BUTUM. Hiihtoloma. Yhtäkkiä mestoilla on sadoittain laskettelevia FINSKEJÄ. Eiii! Täällä on ollut niin mukavaa kun rinteissä on vain muutamia tyyppejä ja kaikkialla muualla kuulee vieraita kieliä. Menkää pois! Ärsyttävät Suomalaiset. Ovat vielä jostain etelästä ja hisseissä istuessa joutuu sen vuoksi harrastamaan jotain perhanan SMAAL TALKKIA. Haluan olla hiljaa ja katsella maisemia. Koska enhän mä katso niitä kuin joka päivä!

No ei vaan. Kyllähän sen nyt tajuaa, että etelän kiireiset ihmiset tulee nauttimaan tuntureista ja lumesta oikein antaumuksella kun sen viikon verran happea saa etelän kiireistä. Kyllä sitä itsekin on laskettelumatkoja tehnyt. Toisaalta ne oli kymmenen vuotta sitten ja niistä ei muista mitään. Mutta kivoja ne retket oli. Muistaakseni. En tiedä. Oli hauskaa! :-D

Onhan se nyt siistiä laskea tunturia alas meni millä vempeleellä vaan. Tajuan nyt myös hiihtämisen ilon ja kun katsoo Pyhä-Luoston satojen kilometrien latukartastoa kotineen, ymmärtää hiihtolomien tarkoituksen. Se kaikki on luonnossa liikkumista parhaimmillaan!

Mutta miksei Suomalaiset turistit sitten harrasta mitään muuta? Ei kukaan tule revontuliretkille tai lumikenkäilemään. Kukaan ei buukkaa pilkkireissua tai kaipaa muuten vain opasta. Me ollaan Suomalaisia. Ei me tarvita mitään perhanan opasta! Kun mennään retkelle niin sillon perkele mennään ihan omine neuvoineen. Repoja näkee jos näkee. Historiaa ja kulttuuria voi lukea netistä.


Vanha kievari



Paitsi tänään! Käytiin parin Suomalaisturren kanssa Suvannon kylässä ja tehtiin muutenkin pieni kulttuurimatkan Pelkosenniemen kylillä. Tämä pitäjä kätkee sisäänsä aika paljon historiaa ja mitä mielenkiintoisimpia tarinoita.


Vanhoja hirsirakenteisia latoja ja talo

Suvanto tarkoittaa joen leveää kohtaa. Tälle Kitisen leveälle kohdalle perustetiin kylä 1600-luvulla. Suomalaiset uudisasukkaat oli saaneet Ruotsin kingiltä luvan bygata omat tuvat näille main. Aikaisemmin kruunu oli suojellut Saamelaisten maita, eikä niille saanut kukaan muu mennä kuin alkuperäispoppoo. Saamelaiset olivat tärkeitä kauppakumppaneita, joilta oltiin saatu arvokkaita luonnonantimia iät ja ajat. Mutta kuningaskunta kasvoi ja Suomalaiset lisääntyivät kovaa tahtia. Suurvalta tarvitsi nyt kaiket resurssit mitä vain sai. Kruunu antoi vapautuksen armeijasta ja verovapaita vuosia jokaiselle uudisasukkaalle itä- ja pohjois lapissa. Niin syntyi tännekin kyliä. Mestat pysyi aika pitkälti koskemattomina muutamia lisäyksiä lukuunottamatta nykypäivään asti! Omavaraistaloudessa elävä kylä oli suhteellisen vauras. Joki ja metsä antoivat paljon. Vilja kasvoi hyvin. Metsissä oli paljon riistaa ja marjaa. Joet täynnä lohta.

Paneudun vielä enemmän tähän Suomalaisten ja Saamelaisten yhteiseloon tän blogin edetessä. Ja lisätietoa ja tarinoita kuulee tietysti meidän retkillä ;)))
ENIVEI. Kelataan toiseen maailmansotaan. Saksalaiset ei siis just tätä asutusaluetta polttaneet, vaikka niin tekivät muualla lapissa. Norjaan pakenevat natsit siis tosiaan poltti joka ikisen torpan mikä tielle tuli. Paitsi Suvantoa! Suvanto oli etäällä ja ei strategisesti niin tärkeä. Lisäksi on tarina Saksalaisupseerista, jolla oli suhde paikalliseen neitoon. Liekkö rakkaus pelastanut tämän kyläpahasen :)



Kuvissa on aika karu harmaa meininki, mutta niistä saa jotain kuvaa vanhoista komeista hirsitaloista. Oon menny jotenki enemmän fileisiin viime aikoina vanhasta hirsirakennustyylistä. Siis hirsitaloja on rakennettu Suomessa jo ainakin tuhat vuotta. Tuhat vuotta vanhaa rakennustekniikka! Ja ne on pirun hyviä taloja! Ei mitään nykyajan homeongelmia. Pelkistä luonnonmateriaaleista rakenettua eeppisyyttä!


Poromiesten tupa

Suomalaiset ja Saamelaiset asuivat siis uuden ajan alussa rinta rinnan lapin erämaissa. Jokien ja järvien rannat, kaikki paikat missä pystyi viljellä edes vähän, asutettiin Suomalaisten toimesta. Metsällä käytiin. Kauppaa käytiin Saamelaisten kanssa. Heiltä opittiin monta hyvää taitoa lapin olosuhteissa pärjäämisestä. Saamelaiset olivat super hyviä käsityöläisiä. Tuhansia vuosia vanhoja erätaitoja ei niin vain pyyhitty pois!

Tappeluita kuitenkin syntyi. Me puhutaan usein alkuperäisväestöjen oikeuksista ja kauhistellaan niiden riistämistä. Amerikan intiaanit. Australian aboriginaalit. Maailmassa on lukemattomia esimerkkejä siitä miten länsimainen kristitty väestö on ollut uudisasukkaita ja ei aina läheskään niin ystävällisin mielin paukkinut mestoille. Mitä me unohdetaan usein on se, että meillä on täällä Suomessa aivan sama homma. Se on vain tapahtunut paljon aiemmin ja monien vuosisatojen aikana. Ei Suomalaiset asuttaneet esihistoriassa sisäsuomea juuri ollenkaan! Meillä on ihan hurjan paljon opittavaa ja tutkittavaa näistä asioista.

Mikä mua vielä enemmän hämmästyttää on se, miten välinpitämättömiä suurin osa vieläkin on tän asian kanssa. Saamelaisilta ne maat vietiin ihan samalla tavalla kuin muiltakin luonnonkansoilta.

"Mist luulet et sana Suomi tulee.." Lausutaan eräässä kipaleessakin.

Jengi tulee pelkästään sen laskemisen ja hiihtämisen takia. Mutta on niiiiin paljon enemmän. Niin paljon historiaa ja kulttuuria. Luonnosta puhumattakaan. Jo lähes unohdettua tietoa! Me mennään muihin maihin katselemaan linnoja ja uima-rantoja. Vaikka meillä on täällä suuren suuret erämaat täynnä tarinoita ja omaa historiaa!

Menkää lappiin. Ja muuallekin Suomessa. Sitä yllättyy mitä kaikkea löytää ihan läheltä! Ja menkää niin kuin kaikkiin muihinkin paikkoihin. Rauhassa ja kunnioittaen.

<3 Onni




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohjoisen tulia kanootilla

Suomi-vaelluksen katsaus

Suolta Pohjoiseen