Wild Herbs




Sääksjärvi beach



Tällä viikolla tutustuttiin villiyrttien maailmaan. Tai vihanneksiksi niitä sanotaan. Ei niissä kyllä paljon sitä syötävää ole, lehtiä ja kukkia, sekä joitain varsia. Mutta ravintoarvoja ja kuituja niistä kyllä löytyy sitten sitäkin enemmän.


Joku ihme heebo pellolla keräämässä jotain saatanan heiniä


On älyttömän rauhoittavaa vaan mennä pitkin niittyjä ja ettiä kasveja, eikä ajatella yhtään mitään. Senkun vaan yytsii nokkosia, poimulehtiä, vuohenputkia sun muita. Perhoset lentelee jokapuolella ja aurinko paahtaa hiuksia kesäisen karheiksi. Tuuli puhaltaa kivasti niin ei tuu tukala. Tulee tosi seesteinen olo! Meitsi kyllä digauttaa hortoilua iha huolella. Samanlailla kuin marjankeruussakin, se vaatii pinnaa. Juuri sen vuoksi se onkin sellaista kunnon meditatiivista aivojen tyhjennystä, kun keskittyy vain ja siihen yhteen hommaan. Samalla saa vielä rikasta ravintoa pöytään!
Vähän sama kuin avantouinti on mindfullnessia parhaimillaan: Ei siinä paljoa mitään muuta kelaa kun, että on ihan helvetin kylmä. Kyllä siinä mieli tyhjenee.


Saalis


Reset your brain! Hortoile menemään. Muista kerätä vain ne, mitkä tunnistat varmasti! Tässä muutama perusyrtti:

Vuohenputki on hyvin ravinnerikas kasvi joka kasvaa todella laajasti. Helposti tämänkin repii pois pihamaalta, mutta se on ollut entisaikoina ihan jokatalon apteekkikamaa! Vuohenputken on sanottu auttavan kihti ja reumavaivoihin, sekä virtsatievaivoihin.
Vuohenputkesta voi käyttää koko maanpäällisen osa, sekä jos sitä niittää koko kesän, eikä revi kokonaan pois, saa saalaattiin monta satoa! Nuoret lehdet on best.


Vuohenputki


Rautaa ja magnesiumia-> Menempä ostamaan pinaattia kaupasta. EI.
Hanskat käteen ja nokkosia keräämään. Kiehauttaa puol minsaa - minsa ja laittaa pannulle sipulin ja valkosipulin kaa. Maistuu paremmalta kuin pinaatti ja on ravinnerikkaampaa. Ja ilmaista! Siemenet auttaa siihen yhteen vaivaan, minkä vuoksi ne yhet kilipäät jahtaa sarvikuonon sarvia pitkin Afrikan mannerta. Kuka voisi markkinoida Suomalaiset nokkosensiemenet Aasian markkinoiden lemmenlääkkeeksi?

Nokkosen voi myös vaan kuivata ja vaikka hioo jauheeksi. Voi käyttää kaikki kasvin osat, myös ryöppäysvesi on kovaa kamaa vaikka hiusten pesuun! Mä laitoin sitä mun hiuksille tossa yhtenä päivänä ja kyllä jumalauta loistaa liuhuletti hulmuten menemään tässä kesäpaahteessa!
Nokkosta ei voi vaan ylistää tarpeeksi. Menkää kerää sitä.



Nokkonen


Sitten se kuusen tai männynkerkkä. Tässä nyt pitää aina muistaa se, että puista ei saa ottaa mitään ilman maanomistajan lupaa! Tää kuuluu meidän jokamiehenoikeuksiin ja velvollisuuksiin.
Kerkät on kyl kans kovaa kamaa ja niitä voi laittaa aika perhanan moneen safkaan. Tai sekoittaa juomiin. Täynnä vitamiineja!


Männynkerkkä


Onhan luonnossa paljon muuta syötävää tai teeainesta! Apilat, monet kukat, lehtipuiden silmut, mesiangervo...

On luontevaa, että talvikohmeesta heräävä luonto heittää kaikki peliin ja laittaa itsensä kasvamaan räjähdysmäisesti valon ja lämmön tullessa takaisin. Tästä on saanu kautta aikain ihmiset ja eläimetkin pitkän talven jälkeen hyvät ravinteet talven uuvuttamalle kropalle.
On aivan sairaan siistiä, että tällänen tieto on vielä tallella ja on hyvin laajastikkin! Sekä siitä kokoajan tiedetään lisää. Luonto on täynnä aineita joita me voidaan hyödyntää mitä erinäisimmin tavoin.


Metsäkurjenpolvi


Kun Stadin hipsterikokit hortoilee menemään tuolla pusikossa yhä useammin, saadaan me pöydällemme yhtä älyttömimpiä safkoja.

Kun tutkijat ettii kokoajan lisää hyödynnettäviä yhdisteitä luonnosta, saadaan me uusia lääkkeitä käyttöömme.

Kun sinä haluat seuraavan kerran salaattia, älä mene hypermarkettiin ostamaan toiselta puolelta maapalloa tuotuja avokadoja, vaan käy keräämässä lähimetsästä vuohenputkea ja voikukkia.


Nokkoskeitto

Vuohenputkea pähkinöiden kaa ja pestona, Nokkosta sipseinä ja paistettuna, voikukan lehtiä paistettuna, yrttiöljyä.


Ja sitten muistakaa kaikki innokkaat hemulit siellä, että huussien ja kompostien vierestä ei keräillä, muistakaa jokamiehenoikeudet ja ennenkaikkea ÄLÄ KERÄÄ MITÄÄN MITÄ ET VARMASTI TUNNE.

<3 Onni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohjoisen tulia kanootilla

Suomi-vaelluksen katsaus

Suolta Pohjoiseen