Pohjoisen tulia kanootilla



Syksyin illat pimenee ja päivät lyhenee kovaa vauhtia. Lehdet on lähteneet puista ja luonto, sekä ihmiset odottavat lumipeitettä. Ainakin täällä pohjoisessa toivottaisiin kovasti ilmojen viilenevän. Nyt on ollut pari viikkoa sumua ja sadetta, eikä esimerkiksi tuntureiden huippuja ole kunnolla näkynyt kuin vasta tänään.

Lumessa temmellystä odotellessa on syksyisin hyvä aika lähteä ulos yöllä kameran kanssa. Varsinkin syyspäivän tasauksen aikoihin säiden salliessa voi nähdä taivaalla vaikka mitä. Näin teimmekin tuossa tasauspäivää seuraavana viikonloppuna. Oli luvattu selkeää lähes kaikkialle pohjoiseen ja aurinkosääennusteet näyttivät parhailta, mitä olen itse ikinä nähnyt. Kuvauspaikaksi valikoitui Pyhäjoen varrella oleva laavu, jonne retkikuntamme päätti vielä illanuussa meloa. Näin välttyisi myös muilta ihmisiltä, koska toiset ihmiset, ne on perseestä.



No hehheh, ei ne oikeasti ole. Mutta joskus sitä tarvitsee vain rauhallisen paikan. Onneksi Lapissa tätä lääniä riittää eikä tarvitse mennä kovin kauaksi pahimmista valosaasteista, vaikka täällä tuo Pyhätunturin päällä olevan maston ärsyttävä vilkkuva valo näkyykin varmaan Venäjälle saakka.

Hämärän jo lähes taittuessa pimeäksi, pääsimme laavulle ja laitoimme tulet roihuamaan, sekä kameran valmiiksi toivoen tulia myös taivaalle.

Aurinkosäätä on kuulemma paljon vaikeampi ennustaa, kuin tavallista säätä. Eipä tuo tavallisen säänkään ennustaminen niin helppa tunnu olevan, mutta kuitenkin, avaruussää on hieman monimutkaisempi juttu.



Revontulivalokuvaajan täytyy ottaa huomioon tietysti pilvisyys, mutta myös tsekkailla muutamia asioita koskien maan magneettikenttää, sekä aurinkotuulen voimakkuutta. Myös kuutamoa on hyvä välttää, mutta periaatteessa revontulia voi nähdä napapiirin seudulla aina kun on pilvetön taivas ja pimeää. Näin ollen kaikki kirkkaat illat syyskuusta maaliskuun loppuun on mahdollisia reposten bongailulle. 





Muistan joskus nähneeni pohjoisessa taivaanrannassa revontulia ihan etelä-Suomessa. Joskus onkin pieniä aurinkomyrskyjä, joiden aikana revontulia voi nähdä paljon etelämpänä kuin yleensä.





Revontulista voisi kirjoittaa loputtomiin; eihän niistä vieläkään tiedetä kaikkea. Kansantarinoita ja historiaakin asiaan liittyen löytyy yllin kyllin. Yksi maapallon vaikuttavimmista luonnon näytöksistä. Ja mikä on yksi maailman parhaista paikoista bongata ne? No Suomen Lappi.





Illaksi sattuikin lopulta täysin kirkas taivas ja pienimuotoinen aurinkomyrsky. Linnunrata näkyi selvästi ja tähdenlentojakin nähtiin useita. Aina välillä taivas leimusi vihreissä liekeissä, kunnes se taas hetkeksi laantui ennen kuin uusi aalto taas valtasi taivaan. Jossain välissä kaikkialla oli vihreää valoa. Meni kyllä itellä top kolmoseen tuon illan valoshow. Oli siellä myös hieman punertavaakin valoa.





Uupuneiden melojien oli pakko myös nukkua, joten aamuyöhön jatkuneen valoshown loppuosa jäi näkemättä. Lähdimme aamulla aikaisin melomaan loppumatkan päätepisteelle. Vaikka lehdet olivat tippuneet puista, oli karu luonto silti kaunista. Mitään ääniä ei kuulunut. Vain veden solinaa. Rauhan rikkoi ainoastaan vierestä jokikaislikosta lentoon ponnahtanut ukkometso, joka säikäytti retkikunnan.





Siinä pohjan valkeita ihastellessa ja joen rauhasta nauttiessa toteaa, että miksei luontomatkailijoita ole sen enempää. Lapissa on kuitenkin aika monta muutakin vastaavaa paikkaa, missä on harrastusmahdollisuuksia vaikka minkälaista.

Mutta sitten pelottaa. Ka tulee pöpö ei voi lähtä matkale!

Omaa terveyttä ja vastustyskykyä voi parantaa liikkumalla, syömällä ja nukkumalla hyvin. Flunssakautena voi syödä paljon marjoja, jotta saa tarpeeksi vitamiineja. Monipuolisesti ja hyvin syömällä välttää monet taudit ja immuniteetti paranee. Terveellisesti syömisen lisäksi liikkuminen ja kunnon lepo, niin voi välttää monta ikävää asiaa terveyteen liittyen nyt ja tulevaisuudessa. Suosittelen myös saunaa ja avantoa tai pelkästään avantoa. Itellä ainakin tuntuu, että ne on auttaneet parantamaan vastustyskykyä.




Wim Hoffilla on kyllä hyviä juttuja koskien immuniteettia. Mä oon nyt tehny hänen kehittämiä hengitysharjoituksia kesän ajan ja voin todeta, että se on antanut paljon lisää energiaa ja olo on ollut entistäkin ehompi! Kaikkea voi treenata. Lihaksia, mieltä, keuhkoja ja hengitystä, vastustuskykyä..

Rehellisesti sanottuna en ole aina niin terveellisesti elänyt, mutta ihmiskeho pystyy vaikka mihin. Se pystyy palautumaan ja parantumaan ihan uskomattomista asioista, kunhan vain harjoittelee tarpeeksi ja huolehtii itsestään.

Nyt kaikki vaan syömään lakkoja ja mustikoita, sekä varaamaan niitä pohjoisen matkoja talveksi unohtamatta yleisiä suosituksia! Mun mielestä on ihan mahdollista löytää ratkaisuja, että ihmiset pystyisi viettää normaalia elämää ja matkailla, samalla välttäen tautien levittämistä.


Kuva: Sanna Vaara


Ja niin! Uhriharju portaat valmistui myös viimein! Varmasti yksi haastavimmista hommista mitä on tullu tehtyä, mutta on kyllä kieltämättä hyvä fiilis, että ne on nyt valmiit.

Ps. ja joo kyllä oli komeat maisemat eikä tarvinnu käydä koko kesänä kuntosalilla.



 

<3 Onni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomi-vaelluksen katsaus

Suolta Pohjoiseen