Pääkaupunkiseudun luonto





Mua on kieltämättä alkanut hieman masentamaan viimeaikoina. Harmaa Helsinki tuollaisen reissun jälkeen on iso läpsäisy päin naamaa. Jotenki karua olla kaupungissa. Mukavaa on tosin olla juoksevan veden, lämmityksen ja sähkön läheisyydessä. Kyllä se siitä!

Marraskuun masennusta voisi parantaa alakerran pubissa! Tai sitten lähteä ulos. On ihmeellistä huomata miten paljon pikku päiväretki lähimpään kansallispuistoon voi piristää. Nyt kun on reissun jälkeiset työt ja projektit saatu eteenpäin, niin oli aikaa käydä taas retkellä!

Otin bussin Sipoonkorpeen. Oon ollut monta viikkoa putkeen kaupungissa, niin storskog tuntui ihan kuin olisi tullut kotiin. Suurten havupuiden alla oli rauhoittavaa. Ajatukset juoksee jotenki paremmin eteenpäin kun kävelee metässä. En oo ennen kiinnittäny niin paljon huomiota tähän asiaan. Tai sitten oon vaan tulossa vanhaksi ja aivot tarvii enemmän happea. Mun suppiksien spottaustaidot on myös parantunu!

Siinä tuli sitten samalla mieleen, että onhan pääkaupunkiseudulla monta muutakin kiinnostavaa luontokohdetta retkelle ja niistä voisi kirjoittaa. Olenhan pääkaupungin läheisyydessä kasvanut! Sen vuoksi jotkin tässä esittelemäni kohteet ovatkin vanhoilta kotikulmilta.

Kaupunkien läheisyydessä olevat puistot on yleensä myös tosi arvokkaita luontokohteita. Varsinkin Etelä-Suomessa, missä lähes kaikki lehdot on raivattu pelloksi ja suurin osa metsistä on teollisuuden käytössä, on pitkään rauhassa ollutta luontoa kovin vähän. Siksi nämä stadin lähellä olevat korvet on arvokkaita: samanlaisia, meren lähellä olevaa eteläsuomalaista luontoa on vähän!

Täytyy vielä sanoa, että maailmallakin on vähän sama juttu. Isojen kaupunkien lähellä on todella arvokkaita luontokohteita jotka on myöhemmin rauhoitettu puistoiksi luonnonsuojelua ja virkistyskäyttöä ajatellen. Nämä kohteet on yleensä kaupunkikeskusten läheisyydessä olevien ja olleiden kartanoiden metsästysmaita. Ne on sellaisena pysyneet pitkään yleensä sen vuoksi, että ovat yleensä vaikeakulkuista maastoa. Myös armeijan vanhat harjoitusalueet ovat yleensä niitä paikkoja, jotka on sittemmin muutettu virkistyskäyttöön. Lisäksi pitää huomata, että kun teollistuminen aikoinaan alkoi, niin hyvin nopeasti kaupunkilaiset halusivat päästä haukkaamaan raitista ilmaa puistoihin ja tätä varten kaupunkien läheisyyteen jätettiin joko koskematonta luontoa tai aiemmin hyödynnetty metsä saatettiin rauhoittaa. Niistä ajoista on monessa länsimaassa jo muutama sata vuotta, joten ne luontokohteetkin ovat sen aikaa saaneet olla rauhassa! Australiassakin kävin upeimmissa metsissä aivan kaupunkien lähellä.

Tässä siis muutamia lempimestoja Helsingforssista ja sen läheisyydestä:





















1. Sipoonkorpi

En ennen opaskurssilla tehtyä Sipoonkorven retkeä ollut tajunnut, miten hienoa luontoa tuo korpi kätkeekään! Jylhiä kallioita ja sankkoja kuusimetsiä. Purot valuvat kallioiden välistä siellä sun täällä ja sammalpeite on syksyisin täynnä suppilovahveroita. Koska merkittyjä reittejä on hyvin vähän, voi retkeilijä katsoa maastokartoista polkuja ja todeta myös samalla löytävänsä karttaan merkkaamattomia polkuja. Tämän vuoksi itse siellä metsässä saa olla suhteellisen rauhassa! Mestoilta löytyy upeita kallioita ja hiidenkirnuja. Koska etelän maa on niin rehevää, ilmasto leudompaa ja paikat ovat saaneet olla todella pitkään rauhoitettuja, on Sipoonkorvessa keskimäärin puukuutiomäärissä laskettuna eniten puuta kuin missään muualla koko Suomessa! Ja Helsingin keskustaan on parikymmentä kilsaa.




2. Kämmenlampi - Nuuksio

Nuuksio oli tuttu partioaikoina, mutta sittemmin jäi vähemmälle käynnille. Joitakin päiväretkiä tein, mutta paikat löytyivät uudestaan opaskurssilla. Tämän vihdintien pohjoispuolella olevan lammen rannalla sijaitsee siisti laavupaikka. Todella rauhallinen paikka. Aivan kuin olisi jossain erämaalaavulla lammen rannassa kaukana sivilisaatiosta! Kalliolta näkee lätäkköön ja siihen pääsee myös pulahtamana laiturilta. Lähistöllä olevasta luonnosta voi löytää myös ihmeellisiä piirteitä.




3. Kasavuori - Kauniainen

Keskellä moottoriteiden risteyksiä ja ikeoita ja asuinalueita ja sairaaloita on pala suojeltua luontoa. Espoon keskustaa ja turun moottoritietä rakentaessa kirkkojärvi kuivatettiin. Nythän koko laakso tulvii aina vain pahemmin joka vuosi. Tämän jokilaakson näkee hyvin Kasavuoren päältä. Kallio kohoaa yllättävän korkealle. Lisäksi metsästä löytyy hiidenkirnuja ja loistava lenkkipolku. Lähellä on monta muutakin kulttuurihistoriallisesti tärkeää paikkaa kuten stockan rauniot, glims, kaffestuga ja tietysti Bembölen burgergrill




4. Haltiala

Helsingissä on vanha aarnimetsä. Tästä pienestä palasta vanhaa mettää voi saada käsityksen siitä, minkälaista on ollut Helsingin alueella ennen ihmisiä. Polkua kun kävelee rauhassa, kuulee lajeja mitä ei muissa lähialueen metsissä kuule, sekä näkee kasveja, mitä ei ihan läheltä muualta saata löytyä. Kun hetken katselee sammaloituvia puunrunkoja ja niissä kasvavia satoja sieniä, tajuaa miten paljon elämää kuollut puu ympärilleen antaa. Läheltä löytyy myös Niskalan puulajipuisto, missä on puita jokapuolelta mualimaa!








5. Kallahti

Kun Kallahdenniemelle mentävää tietä kulkee, luulee olevansa jossain punkaharjulla. Komea luonnontilainen harju ihan meren äärellä. Uskomatonta, että Vuokin metrolle on alle 2km matkaa! Kun niemenkärkeen kulkee, näkee monta erilaista metsää ja upeaa rantaniittyä. Vierellä on huviloita ja uimaranta, mutta kun jatkaa aivan niemen kärkeen, aukeaa aivan älytön maisema avomerelle. Sileiden rantakallioiden lähellä polskii monet vesilinnut. En tiedä tarinaa vanhojen huviloiden ja mökkien osalta aivan niemen kärjessä, ovatko hylättyjä?




6. Glimsinjoki ja Träskendan puisto

Tässä metsässä ja tämän joen varrella oon skidinä leikkiny enemmänkin. Nyt vanhempana tajuaa, miten hienoissa paikoissa sitä on tullut temmellettyä! Itse puistohan on komea suurine tammineen ja muine lehtipuineen. Jokea pitkin kun jatkaa polkua kohti Bemböleä, tulee vastaan super hienoja jokilehtoja ja koskia. Metsässä ja luonnonsuojelualueella on komeita vanhoja kuusia ja lehtikuusia. Joki on muuten täysin vapaasti virtaava!




Viikon päästä vanhat uudet maisemat!

<3 Onni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohjoisen tulia kanootilla

Suomi-vaelluksen katsaus

Suolta Pohjoiseen