MISSIO: Roskaton Mustasaari

Roskaretki


Lokakuussa räntäsateessa melomaan saarelle? Fuck yes

Olen aina ihmetellyt, miksi ihmiset jättävät roskansa, minne sattuu. Mistä johtuu se välinpitämättömyys, ettei asioita laiteta niihin kuuluville paikoille? Onko vika tiedon puutteessa? Vaiko kenties kulutusyhteiskunnan piittaamattomuudesta? Suomalaisille retkeilijöille pitäisi olla harvinaisen selvää, ettei roskia jätetä minnekään muualle kuin roskakoriin. Kaikissa kansallispuistoissa ja virkistysalueilla on yleensä infotaulu, jossa sanotaan, että sen minkä jaksat raahata mukanasi luontoon, jaksat viedä myös pois. Terveen maalaisjärjen käyttö on unohtunut monella. Otetaan esimerkiksi ylipursuavat roskikset. Onko fiksua tunkea jo täyteen ahdettuun roskakoriin lisää skeidaa? Vastaus on harvinaisen selvä ei. Linnut ja rotat kyllä pitävät huolen siitä,
että auki jätetty roskis pengotaan läpikotaisin. Kaikkialla huolto ei pelaa niin hyvin kuin olisi tarkoitus. Eikä sen pitäisikään olla alueen hoitajan ensisijaisena ja eniten aikaa vievänä tehtävänä viedä alueelta pois muiden roskia. Kyllä jokaisella on varmasti resursseja kerätä jätteensä pussiin ja viedä oman kodin jäteastioihin.
Onko sitten polttaminen vaihtoehto? Vaikka monessa elintarvikepakkauksessa mainitaan, että jätteen voi hävittää polttamalla, on silti parempi viedä roskat niille kuuluviin astioihin. Pienhiukkaset roskien poltosta vaikuttavat myös luontoon. Ja eivät vaikuta mitenkään hyvällä tavalla.

Monilla nuotiopaikoilla näkee tyhjiä kaljatölkkejä ja tupakantumppeja, sekä kaikkea makkarapaketeista folioihin. Päähäni ei mahdu se ajatus, että miten joku on jaksanut kantaa paikanpäälle kaikenlaisia tuotteita, mutta ei ole jaksanut kerätä niitä pois. Miten voidaan tulla nauttimaan luonnosta ja retkipaikoista, mutta ei kunnioiteta niitä?

Hyvä tapa on aina retkellä pitää roskapussia mukanaan ja kerätä luontoon jätetyt roskat pois. Luonto kiittää ja itselle tulee hyvä olo. Nykyään järjestetäänkin luontoliikuntatapahtumia jossa kerätään roskia. Mutta miten olisi päiväretki tai vaellus, jonka tarkoituksena on kerätä roskat ympäristöstä ja
samalla oppia lisää luonnosta ja sen lajistosta?



Kiljavan eräopiskelijat ry 18-19 järjesti tällaisen retken Sääksjärven Mustasaareen 26.10.18 Nurmijärvellä. Mustasaaren kota on jo aikaa sitten palanut ja paikat ovat siitä asti olleet todella sotkuiset. Saarella on yksi roskis, mutta ei tarvittavaa roskahuoltoa. Sääksjärvi on kirkasvetinen ja puhdas järvi jossa viihtyy monenlaisia vesilintuja ja muita lajeja, sekä paljon luonnossa liikkuvia ihmisiä. Sääksjärven ympärillä on useampikin rauhoitettu alue. Mitä ovat ajatelleet nämä ihmiset, jotka ovat raahanneet kasoittan bisseä,tupakkaa ja makkaraa kodalle. Sotkeneet paikat ja vielä kaiken lisäksi  polttaneet katoksen. Juhlat ja retket ovat kyllä erittäin kivaa ajanvietettä, mutta ei se tarkoita, että niistä pitäisi aiheutua sotkua ja harmia ympäristölle. Ovatko juhlijat olleet niin darrapäissään, etteivät ole jaksaneet siivota jälkiään? Onko välinpitämättömyys johtunut tiedonpuutteesta vaiko
ovatko sotkijat olleet yksinkertaisesti sokeita, eivätkä ole nähneet aiheuttamaansa jälkeä. Tagaamisesta seiniin ja katoksiin en mene sanomaan mitään, mutta kyllä saa olla aika vajukki, jos jätetään roskat luontoon.









Keräsimme saarelta ja sen rannoilta kaikki roskat, jota löysimme. Lisäksi kaivoimme ylipursuavan roskiksen pois maasta ja veimme pois. Kunnes saarelle saadaan uusi kota ja roskis, sekä kunnollinen huoltosysteemi, on parempi ettei alueella ole mitään täyteen ahdettua roskista jota sitten vielä yritetään väkisin täyttää! Roskat viedään aina pois! Ei ikinä maahan. Tämä pätee myös tupakantumppeihin.


Kyrpä veneseen ja menoks!


Linnut ja järven muut eliöt syövät vahingossa pienmuovia ja röökintumppeja. Ei tarvitse varmaan mainita, ettei se ole niille hyväksi. Sitten ihmiset vielä kalastavat ja metsästävät juuri näitä elöitä, joiden sisällä on muovijätettä. Jos roskaat, teet kaikille pahaa. Myös itsellesi. Ei ole olemassa mitään eri alueita, joita pitäisi kunnioittaa enemmän kuin muita. Tuuli ja vesistöt kuljettavat kyllä kaiken materian joka puolelle maapalloa. Me eletään kaikki samassa biosfäärissä, jossa kaikki on yhteydessä kaikkeen. Tämän sisäistäminen on jäänyt monelta ihmiseltä. Miksi ihmeessä me halutaan roskata ja saastuttaa itsemme?

Kaikki me tehdään virheitä. Isä antoi tyttärelleen pillimehun ja tyttö juoksi metsään linnun perässä. Jätti pillimehun maahan. Ei hän vielä ymmärtänyt, että se pitäisi viedä sille kuuluvaan paikkaan. Isä unohti koko pillimehun retken aikana. Vai oliko isäkin niin väliinpitämätön, että ajatteli: "Kyllä joku sen sieltä joskus kerää". Roskapussi repesi matkalla, kun se tarttui puun oksaan. Nyt pitkospuilla on koko eilisen retken jätteet. Eikä asiaa huomattu, vasta kun retken lopussa.

Luonto kiittää komeudellaan


Tarkoitus ei ole syyttää ketään ihmistä, joka liikkuu luonnossa. Tai missään muuallakaan. Yleensä me ihmiset ollaan iso osa meidän ajasta ulkona. Tai ainakin sietäisi olla. Tarkoitus ei ole paasata siitä, miten paskoja ihmiset on, vaan yksinkertaisesti todeta, että me ollaan ihmisinä tehty virheitä ja tullaan niitä tekemään. Me voidaan kaikesta huolimatta vaikuttaa osaltamme maailmaamme ja tehdä kaikesta meidän ympärillä olevasta sellainen, kuin me halutaan. Tai ainakin pyrkiä siihen.

Ihminen on evoluution tähänastinen tuotos. Meidän tarkoitus ei ole suinkaan tuhota ja hallita. Meidän tarkoitus on unohdettu. Se on nimittäin juuri päinvastainen. Meidän tarkoitus on tutkia ja suojella elämää, sekä auttaa sitä jatkumaan. Jos me ei huolehdita maailmasta ja ympäristösämme, me
ei samalla huolehdita itsestämme. Tämä ajatus on unohtunut kulutushysterian ja kilpailun sekamelskassa jota moderni teknokratia myös osittain tukee. Toisaalta elämme loistavaa aikaa. Teknologia mahdollistaa niin monta ideaa ja tekoa, mitä ei ennen ollut. Käyttäkäämme sitä hyväksi!

Siispä! Ota jätesäkki mukaan seuraavalla retkelle. Ja hyvät työhanskat. Kerää roskat pois luonnosta. Vie aina omat roskasi mieluiten kotisi jäteastioihin, kuin kohteen omiin. Jos on aivan pakko jättää roskat kansallispuiston tai virkistysalueen omiin roskiksiin, varmista, että ne suljetaan kunnolla etteivät varikset pääse levittämään patonginkuoria pitkin metsiä! Jos roskiksissa on puutteita, ilmoita! Tämä on hyvin tärkeää yleisen viihtyvyyden ja luonnon takia.

Toivon, että kaikki paneutuisvat enemmän siihen, minkälaisen jäljen jättävät kun retkelle lähtevät. Ethän sotkisi omassa kodissakaan samalla tavalla? Meidän on syytä katsoa peiliin ja todeta, että sama meno ei voi yksinkertaisesti jatkua, jos haluamme pitää huolta ympäristöstä ja itsestämme.

Tämä kuuluu myös kokonaisuudessaan ihmiselämään. Elämä on kuin se viikonlopun telttaretki. Sinulla oli suruja ja iloja, kenties opit valtavasti uutta. Mutta millaiseen kuntoon jätit paikat? Millaiseen kuntoon me jätämme maailman.

Pidä paikat ja itsesi siistinä.

<3 Onni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suolta Pohjoiseen

Käsivarsi

Pohjoisen tulia kanootilla